13 Onmisbare plugins voor WordPress

Plugins zijn voor WordPress de kers op de appelmoes. Door het installeren van plugins krijgt je website ineens een berg functionaliteit erbij, of zien bepaalde zaken er net wat mooier uit dan zonder.

Je kunt niet ongestraft elke plugin die je tegenkomt installeren in WordPress. Soms geven ze problemen met andere plugins, of met het thema dat je hebt geïnstalleerd. Of ze zijn niet voldoende getest met de versie van WordPress die jij gebruikt.

Let op: ik heb het niet over websites die geïnstalleerd zijn op WordPress.com, het gaat hier alleen over selfhosted WordPress websites!

Hieronder volgt een overzicht van mijn favorieten. De links gaan direct naar het zip-bestand dat je kunt uploaden als nieuwe plugin via het admin-panel van WordPress. Je kunt het zip-bestand ook uitpakken en via FTP uploaden. Alle plugins zijn gratis te downloaden. Wanneer het om een betaalde plugin gaat, dan vermeld ik dat erbij.

Analytics

Google Analytics by Yoast
Je hebt een Google Analytics account, maar je weet niet hoe je de tracking code op je website installeert? Met deze plugin is het een fluitje van een cent.

Beeld

Veel gebruikers stoeien met het uploaden van plaatjes naar hun WordPress website. Welke maat moet het beeld hebben? En welke grootte? Welk bestandsformaat? (jpg, gif of png?)

Resize image after upload plugin
Doorgaans wordt je website er niet sneller van als je foto’s zo hoepla, vanaf je camera rechstreeks in WordPress propt. Deze foto’s zijn vaak enkele Mb’s groot, afhankelijk van je camera. Het is wenselijk om je afbeeldingen op je website maximaal rond de 100Kb te houden. Met deze plugin wordt de foto die je upload automatisch verkleind tot een door jou opgegeven maat. Zo voorkom je dat je beschikbare webruimte binnen de kortste tijd vol loopt. Mooie bonus: de plaatjes laden ook een stuk sneller!

Beveiliging

Wordfence
WordPress is een van de populairste content management systemen, en dat weten hackers ook. Helaas zijn gebruikers van WordPress nog al eens slordig met het maken van loginnamen en wachtwoorden. Wordfence heeft veel beveiligingsfuncties, maar o.a. beschermt het je Wordpres swebsite, scant hem op virussen en meldt wanneer er loginpogingen worden gedaan door derden.

Formulieren

Sommige thema’s hebben een formulierfunctie ingebouwd, maar je kunt veel meer met formulieren doen, zoals reserveringen voor evenementen of vakanties, aanmelden voor een cursus of excursie, etc.

Contact form 7
Het formulier dat ik het meest gebruik. Gratis, maar biedt geen mogelijkheid tot conditionele velden. Aangevuld met CFDB makkelijk te exporteren naar Excel of Google Drive voor beter overzicht van aanmeldingen.

Gravity forms
Dit is een betaalde plugin met meer functionaliteit dan Contact form 7. Voor 39 dollar per jaar koop je een licentie voor 1 domein. Wil je weten wat deze plugin allemaal kan en hoe hij werkt? Probeer dan eerste de demoversie.

Links

Broken Link Checker
Ja, leuk die links op je website, maar wat als ze niet meer werken? Moet je dan al die links handmatig gaan controleren? Nee dus, ook hier is een plugin voor. Broken Link Checker stuurt je mailtjes als er een verbroken link op je website wordt geconstateerd.

Menu

Max megamenu
Heb je grote menu’s? Dan is Max Megamenu jouw plugin. Geen ellenlange pulldownmenu’s meer, maar mooie, overzichtelijke kolommen. Geen idee wat je kunt verwachten? Bekijk de demo op de website van de ontwikkelaar.

Nieuwsbriefintegratie

Mailchimp for WordPress lite
Verstuur je nieuwsbrieven (Nee? Foei! Lees hier waarom je daar subito mee moet starten!) via Mailchimp? Dan zorgt deze plugin voor een goede integratie van aanmeldformulieren op je website.

Performance

P3
Plugins zijn een waardevolle aanvulling op je website, maar kunnen er ook voor zorgen dat hij ontzettend traag wordt. Met deze plugin kun je de performance van je WordPress website meten en kijken welke plugins voor vertraging zorgen.

PSP

Oftewel payment service providers. Geen ‘echte’ plugins, maar wil je een webshop starten in WordPress, dan heb je, naast een webwinkel-plugin, ook betaalmogelijkheden nodig. De volgende betaalsystemen bieden een goede integratie met Woocommerce, de bekendste webwinkel-module voor WordPress.

Pay.nl
Mollie
Sisow

SEO

De zoekmachine optimalisatie plugin van Yoast
Wil je op een gemakkelijke manier je website goed vindbaar maken in zoekmachines, dan mag deze plugin niet ontbreken.

Talen

WPML
Deze betaalde plugin is de beste plugin die je kunt installeren als je een meertalige website wilt. Neem de lifetime-versie en voor minder dan 200 dollar ben je klaar (tsja ondernemers, soms ontkom je er niet aan om te investeren).

Webwinkel

Woocommerce
Momenteel de meest gangbare plugin voor het integreren van webwinkelfunctionaliteit in WordPress.
Woocommerce-NL
De Nederlandse vertaalmodule van Woocommerce. Handig als je website Nederlandstalig is.
Betalingsmogelijkheden webshop: kijk in deze lijst ook bij het kopje PSP voor handige betaalhulpmiddelen voor je webshop

Deze lijst is uiteraard niet volledig en zal met regelmaat worden bijgewerkt. Wat zijn jouw favoriete plugins voor WordPress? Of heb je aanvullingen of opmerkingen over de genoemde plugins? Laat het me weten of geef hieronder je reactie!

 

 

Laat een reactie achter