Het Joods Monument Zaanstreek is een digitaal monument dat ontstaan is naar aanleiding van een boek van Pim Ligtvoet. De eerste versie van de site, die in 2000 is ontwikkeld, begon kapot te gaan; teksten vertoonden rare tekens, hij was niet makkelijk te onderhouden en er waren beperkte mogelijkheden voor het toevoegen van foto's. Daarnaast was de website niet mobielvriendelijk. Deze oude website was gebouwd op een maatwerk content management systeem, waardoor het maar door één partij te onderhouden was.

Van maatwerk cms naar gratis WordPress cms

In 2016 is JMZ overgestapt op WordPress. Er zijn nieuwe templates ontwikkeld en alle data is overgezet naar de nieuwe site. Verder is er een donatiemogelijkheid via iDeal aan de website toegevoegd. Op verzoek van de organisatie is deze niet prominent op de website geplaatst.

Automatisering van communicatie

De stichting heeft een beperkt aantal mensen beschikbaar op vrijwillige basis. Om toch via een nieuwsbrief mensen automatisch op de hoogte te houden van de nieuwe artikelen op de site, wordt er elke maand via een geautomatiseerd systeem een mail gestuurd naar alle abonnees met de laatste nieuwsberichten. Ook is de website voor zien van een contactformulier met conditionele logica; afhankelijk van de keuzes die men maakt bij het invullen van het formulier, komt het bij verschillende personen in hun mailbox terecht. Ook worden nieuwsberichten automatisch naar Twitter verstuurd.

Speciale functionaliteit

De vele verhalen op de website zijn ook interessant voor Joodse families in met name Israël en de VS. Door het beperkte budget was er geen mogelijkheid om de grote hoeveelheid teksten te vertalen. Daarom is er gekozen voor een automatische Google vertaling. Deze is niet perfect, maar maakt het toch makkelijker voor niet-Nederlandstaligen om de teksten te lezen.
Verdere speciale wensen: een index van familienamen, een koppeling op pagina's met de plaatsnamen naar de bijbehorende families en een woordenlijst met uitleg van termen.

Laat een reactie achter